Чи можна причащати дітей

16 жовтня 2011р.

Шановна Ольго, батьки часто задають питання про те, як слід готувати дитину до Причастя. Найкраще взяти благословення на ту чи іншу міру підготовки у священика в тому храмі, де Ви причащатися дитинку, але я викладу і свої міркування. Що стосується дітей, що виходять з дитячого віку, то так само, як ми потихеньку починаємо їх вчити молитися, так само потрібно готувати їх і до Причастя. Напередодні ввечері і вранці перед Причастям потрібно разом з дитиною помолитися або своїми словами або найпростішої церковною молитвою, ну хоча б Вечері Твоєї тайния днесь, Сину Божий, причастника ма прийми, пояснивши її сенс.

Що стосується утримання від їжі і пиття з дванадцятої ночі, то до нього треба підходити розумно і тактовно і спочатку просто обмежувати кількість їстівного. І, звичайно, немає необхідності дворічну дитину утримувати від їжі і пиття перед Причастям, бо він не може ще свідомо сприйняти сенс цього Євхаристійного поста. Однак не потрібно і щільний сніданок влаштовувати. Краще раніше привчати його до того, що день Причастя - це день особливий. Спочатку це буде легкий сніданок, коли дитина підросте, можна вже тільки чай випити або води, поки він не зрозуміє, що і від цього потрібно відмовитися. Підведіть його до цього поступово. І тут у кожного міра різна: хтось готовий до такого стриманості в три роки, хтось в чотири, а хтось в п'ять.

Деяким дітям просто фізіологічно неможливо до дванадцятої години дня, якщо ми причащаємо їх на пізній літургії, залишатися зовсім без шматочка хліба або склянки чаю. Але не відмовляти ж дитині в прийнятті Святих Христових Таїн через те, що він до п'яти років не може стояти на службі, чи не попивши вранці води! Нехай він краще з'їсть щось зовсім не насолоджуйся його гортань, шматочок хліба пожует, солоденьким чаєм або водою зап'є і після цього йде причащатися. Дванадцятигодинний утримання перед Причастям матиме сенс тоді, коли дитина добровільно, свідомо і перебаривая самого себе зможе з цим впоратися. Коли він заради того, щоб причаститися, подолає свою звичку, слабкість, своє бажання поїсти смачного і коли він сам вирішить в цей день не снідати, то це вже буде вчинок православного християнина. У скільки років це станеться? Дай Бог, щоб раніше.

Те ж саме можна сказати і стосовно днях говіння. Не думаю, що при сучасній практиці досить частого причащання потрібно спонукати дітей говіти протягом тижня або навіть декількох днів. Але день напередодні або хоча б вечір повинні бути виділені не тільки для отрока або тієї дівчини, але навіть для дитини п'яти-семи років. Зрозуміти, що в вечір перед причастям не потрібно дивитися телевізор, віддаватися занадто буйним розваг, об'їдатися морозивом або солодощами, дуже важливо. І це розуміння теж потрібно виховувати в своїх дітях, і не те щоб змушувати їх так чинити, але всякий раз ставити їх перед цією альтернативою. І при цьому не просто допомагати їм справлятися зі спокусою, спонукаючи до правильних перевагам, але головне - виховувати в них волю до самостійного кроку назустріч Богові. Ми не будемо їх щоразу приводити до церкви, але ми повинні допомогти їм навчитися в неї ходити.

Причастя після хрещення дитини

Хрещення - це перший крок на шляху виховання християнина. А після хрещення для дитини найважливішим таїнством є Причастя. Причастя необхідно для того, щоб ваш малюк був ближче до Бога і Ангел-хранитель оберігав його від різних неприємностей.

Перше Причастя дитини після хрещення

До причастя допускають діток з моменту хрещення. Багато дорослих приводять дитину на Причастя в церкві далеко не відразу. Пояснюють це тим, що немовляті або дитині до трьох років складно розповісти про те, що саме буде відбуватися. Але наша приналежність до Христа абсолютно не залежить від віку або життєвого досвіду. Малюк душею може знати набагато більше, ніж його батьки.

Перше Причастя дитини після хрещення може слідувати відразу на другий день. Якщо ви вирішили хрестити малюка на сорокой день після народження, то на сорок перший можете сміливо вирушати на Причастя.

Як проходить Причастя дитини?

В процесі богослужіння виноситься Чаша з хлібом і розведеним вином. Над нею читають молитви і тим самим закликають святого духу Христа. Перед тим, як йти до Чаші, потрібно взяти у батюшки Благословення.

Дітки старшого віку складають руки на грудях (праву поверх лівої). Малюка дорослий повинен посадити на праву руку. Поясніть дитині, що Частинку обов'язково потрібно проковтнути і простежте за цим. Якщо крапля причастя потрапила на одяг або немовля відригнув, поінформуйте батюшку.

Спочатку причащають дітей, називаючи при цьому їх церковне ім'я. Після Причастя ні дитина, ні ви самі не повинні розмовляти. Підведіть малюка до столика і дайте запити причастя, а також взяти шматочок проскури. Після цього можна прикласти дитину в Розп'яття.

Як дітям готуватися до Причастя?

Причастя в церкві дитини - це важливий крок і підготуватися до нього потрібно обов'язково. Зрозуміло, що для дорослих є певні правила. Але дитині в силу віку дотримуватися їх досить складно. Ось деякі рекомендації, як підготувати дитину до Причастя.

  • Грудничка потрібно погодувати за годину-півтори до Причастя. Діток від трьох років слід утримати від їжі зовсім. Але привчати треба до цього поступово, уважно відстежуючи самопочуття малюка.
  • Найголовніше, що потрібно для Причастя дитини, це пояснити йому про прості правила поведінки. Стояти спокійно і не розмовляти, схрестити руки на грудях перед Чашею, назвати своє ім'я і проковтнути Дари. Потім підійти до столика з просфорами. Все це цілком під силу діткам з трьох років.
  • Коли ви підете на Причастя після хрещення дитини, не забудьте надіти собі і дитині хрестик.
  • Чи можна причащати дітейПричастя немовлят

    За звичаєм Церкви немовлята після їх хрещення до семирічного віку можуть причащатися дуже часто, не тільки щотижня, а й кожен день, до того ж без попередньої сповіді і поста. Починаючи з 5-6 років, а якщо можливо - і з більш раннього віку, корисно привчати дітей причащатися натщесерце.
    У храм з немовлятами слід приходити не до самого причастя, а заздалегідь, розрахувавши час так, щоб не запізнитися до причастя, але разом з тим, щоб дитина могла в міру сил і віку побути на літургії. Звичайно, тут у кожного своя міра, але дітей необхідно привчати до молитви в Церкві. Робити це потрібно поступово, щоб не втомити немовляти і не завдавати занепокоєння моляться в храмі. Діти 6-7 років, якщо їх правильно привчали до служби, можуть бути присутніми майже на всій літургії.

    Поки дитині не виповнилося семи років, його можна причащати без сповіді і поста. З трьох-чотирирічного віку немовлят зазвичай причащають натщесерце. Приблизно з трирічного віку діти разом з батьками напередодні причастя можуть прочитати дві-три відомі їм молитви.
    Звичайно, багато що залежить від того, яким життям живуть самі батьки, чи є для них храм будинком жаданої зустрічі з Богом, а молитва - другим диханням. Багато батьків приносять своїх дітей до початку служби, разом з ними моляться, причащаються самі і підносять до Чаші Життя своїх чад, і не варті перед питанням, коли ж приносити дитини до причастя. Якщо в сім'ї кілька інша ситуація, то можна приносити маленьких дітей до початку Євхаристійного канону або безпосередньо до самого моменту причастя.

    Але необхідно привчати своє чадо до благодатної церковної атмосфері, тоді буде менше проблем з поведінкою дитини у святої Чаші. Рішення ж, як вчинити в разі, якщо дитина плаче і не бажає причащатися, повинен приймати той священик, який в цей момент сам бачить поведінку дитини. Дитину необхідно також готувати до причастя. Прочитайте над його ліжечком канон, акафіст, уривок зі Святого Письма. Все це сприятиме духовному зростанню вашого чада.

    Підходячи до святої чаші, грудних немовлят потрібно тримати горизонтально, голівкою на своїй правій руці. Ручки слід притримувати, щоб дитина часом не штовхнув чашу, або її не підпирають лжицю (ложку). Немовлят не слід щільно годує перед літургією, щоб після причащання вони не відригнув.

    Батьки, причащаючи дітей, повинні також намагатися приступати до святих таємниць, показуючи тим самим приклад своїм чадам. Сім'я - це мала церква, де люди разом йдуть до Бога, разом рятуються і причащаються від однієї чаші.

    Маленьких дітей зазвичай причащають під одним видом (тільки кров'ю Христовою). Але якщо немовля причащається часто і поводиться у чаші спокійно, священик може дати дитині (не грудні) невелику частку.

    На літургії Передосвячених дарів немовлят, які не беруть частку, що не причащають, бо на цій літургії в чаші знаходиться тіло Христове, напоєне кров'ю, і налито вино, що не претворенное в кров Спасителя.

    Деякі батьки за своїм нерозуміння і маловір'ю бояться причащати дітей, позбавляючи їх тим самим рятівної і зміцнює благодаті. Пояснюють вони це тим, що дитина, приймаючи причастя від однієї ложки і чаші з усіма, може заразитися якою-небудь хворобою.

    Ця боязнь є невіра в рятівну силу таїнства. Як правило, так міркують люди нецерковні і малоцерковних, нічого не знають про життя Церкви. Євхаристія є найбільше диво на землі, що здійснюється постійно, і ще одним доказом істинності цього чуда є те, що літургія не переривався навіть під час страшних епідемій чуми, холери та інших заразних смертельних захворювань.

    У Києві в XVIII - початку XIX століття служив досить відомий в місті протоієрей Іоанн Леванда. Він був знаменитий своїм даром проповідника, люди спеціально збиралися послухати його проповіді. Служив він в районі, званим Поділ. У 1770 році в місті почалася епідемія чуми, яка особливо лютувала на Подолі. Тіла померлих вивозили цілими обозами. За два місяці в районі померло шість тисяч чоловік. І ось цей священик не переривав свого служіння. Він сповідував, причащав, опікувався, втішав своїх прихожан, і хвороба не чіпала його. І таких випадків дуже багато. Священнослужителі - диякони і священики - після причащання віруючих споживають залишилися святі дари. Робили вони це завжди, в усі часи, не боячись заразитися під час страшних пошестей.

    Митрополит Нестор (Анісімов; 1884-1962), місіонер, під час перебування єпископом Камчатський побудував для прокажених лепрозорій і освятив там храм. Після того, як всі прокажені причащалися, священнослужителі споживали дари, і ніхто з них не заразився.

    Святителю Московському Філарету (Дроздову) один чиновник подав рапорт, де розповідав про мужній вчинок одного священика і просив представити його до нагороди. Цей чиновник став свідком того, як до одного його родичу, хворому на холеру, прийшов для напуття святими таємницями священик. Але хворий був настільки слабкий, що не зміг утримати в роті частку тіла Христового і впустив її з рота на підлогу. І ось цей священнослужитель, чи не повагавшись, спожив сам впала частинку.

    Ні священики, ні диякони, які споживають святі дари і потім замивають святу чашу, випиваючи воду, не хворіють частіше, ніж будь-які інші люди. Тому ми беремо участь дітей і самі приступають до причастя повинні залишити будь-яку гидливість, боязнь і маловір'я.

    О. Павло Гумер

    Схоже

    Вам буде це цікаво:


    Ротару :В 70 лет выгляжу на 45 благодаря простой методике...

    Почему все аптеки молчат? Грибок ногтя боится как огня дешевого...

    Алкоголику вместо кодирования подсыпьте незаметно 3-4 капли обычной…

    Соломія Вітвіцька: живіт втягнувся за добу, вийшло 22 кг жиру! Їла це ...

    Заросли папиллом на шее и в подмышках - признак наличия у вас...