Виховання дітей в ісламі

Виховання дітей мусульман після семи місячних років

Питання: Хочеться уточнити момент: ми повинні почати ставитися до дітей як до дорослих [щодо дотримань релігії], коли вони досягають віку 7 років, і бути м'якими [не вимагати], а вже з 10-ти років починати вимагати з них? Наприклад, моя дочка, яка наближається до семиріччя (за місячним календарем) повинна почати носити хіджаб, але в той же час я не повинна засмучуватися, якщо вона не робить цього до 10 (місячних) років? Так чи?

Відповідь: В ім'я Аллаха, Милостивого до всіх на цьому світі і лише до юдеїв - на тому!

Всевишній Аллах сказав в Корані:

О ви, які увірували! Охороняйте себе і свої та сім'ї від вогню, паливом для якого є люди і камені (66: 6).

Коли дітям виповнюється сім повних місячних років, стає обов'язковим для їх батьків або опікунів навчати їх виконання приписів релігії, таких, як молитва і піст (якщо вони в змозі). Їх також слід виховувати так, щоб вони виконували найважливіші сунни, наприклад, використання місваком і відвідування джамаат-намазів (для хлопчиків). Якщо необхідно, то методи можуть бути жорсткими; якщо діти не слухають без якихось загроз, то треба застосувати ці загрози, проте вони можуть бути використані тільки в разі потреби 1 . Це більше, ніж просто м'яко їм щось рекомендувати. Сенс в тому, що дітей треба привчати до всього завчасно: невірно, буде занадто різко з вашого боку звалити на них все релігійні обов'язки, коли вони стануть мукалляфамі. До моменту досягнення зрілості вони вже повинні робити те, що від них вимагається.

Якщо батьки піклуються про те, щоб дати гарне виховання дітей, влаштувавши їм таку атмосферу, яка залучає їх до релігії, то діти будуть з задоволенням виконувати релігійні обов'язки - і потрібен буде лише невеликий поштовх (заохочення) з боку батьків для того, щоб вони почали молитися, постити і носити хіджаб, наприклад.

Найчастіше все, що потрібно, - це купити дівчинці новий молитовний килимок або хустку і сказати їй, що це подарунок, і вона буде з нетерпінням чекати можливості надіти свій новий красивий хіджаб або розстелити барвистий килимок і молитися на нього так само, як робить це вся родина. Якщо її мама надає великого значення релігії і інші жінки і дівчатка, яких вона знає, дотримуються Шаріат, вона захоче бути схожим на них.

Гарне суспільство - це дуже важливо: батьки повинні докласти зусиль до того, щоб у дітей були хороші друзі-мусульмани. Посланник Аллаха (салляллаху Алейхем ва Саллі) сказав істину: Людина - на релігії свого друга, дивіться уважно, кого ви берете в друзі 2 .

Перш ніж дитині виповниться повних 10 місячних років, батькам не дозволяється використовувати тілесне покарання, щоб змусити дітей виконувати запропоноване. Після виконання 10 років батьки отримують це право.

Однак треба зазначити, що Шаріат не уповноважує батьків бити дитину. Пророк сказав: Хто позбавлений м'якості (Ріфка), не може бути до кінця гречним 3 . - і, звичайно ж, він сам ні разу не вдарив нікого зі своїх дітей або дружин. Вдарити - це крайній захід, дозволена лише при певних обставинах. У переважній більшості випадків можна досягти своєї мети іншими засобами (не вдаючись до сили). Потрібно пам'ятати наступне:

1) Не можна бити сильно. Якщо дитина буде слухатися, тільки якщо його сильно вдарити, все одно не можна бити сильно.

2) Мета цього - змусити дитину виконувати релігійні обов'язки. І тому не можна бити дитину, якщо він після биття все одно не слухається.

3) Чи не дозволено вдарити, якщо ви боїтеся, що дитина в результаті цього втече і загубиться. Що стосується людей, що живуть на Заході: якщо людина боїться що, якщо він вдарить дитину, це призведе до того, що дитину забирає якась організація, то тоді теж не дозволено вдарити.

4) Згідно Рамла, не дозволено бити дитину, для того щоб змусити його робити щось, що є сунной (наприклад, сивак або участь в джамааті), до цього можна вдатися, тільки щоб змусити його робити фарз 4.

Діти - це відповідальність

Діти-мусульмани, що ростуть в західному суспільстві, потребують особливо пильної вихованні. На жаль, часто єдине ісламське виховання, одержуване ними, - це те, що вони по неділях відвідують мечеті або медресе, де їх змушують мовчки сидіти (найчастіше під загрозою покарання), не дивлячись на те що вони вмирають від нудьги. І якщо в їх пам'яті це запам'ятається як все, що вони знають про Іслам, то, коли вони виростуть, не дивно, що їх понесе одне з неісламських течій, які оточують їх з усіх боків.

Батьки повинні виховувати своїх дітей так, щоб вони любили свою релігію і свого Пророка (салляллаху Алейхем ва Саллі). А любов можна прищепити тільки в атмосфері любові.

А Аллах знає про це краще.

1. Тухфат аль-Мухтадж + ​​Хаваші, 1.448-450.

2.Тірмізі, Абу Дауд.

4. Тухфа + Хаваші, 450-451.

Автор: Шейх Хамза Караман

Про виховання дітей в Ісламі

У достовірному хадисі від Посланника Аллаха (мир йому і благословення) говориться: « Будьте справедливі відносно своїх дітей ». Бути батьком в ісламі - це місія, батьківство в ісламі - це шлях в рай, якщо звичайно, будеш справжнім батьком, які виховують своїх дітей, керуються настановами Посланника Аллаха (мир йому і благословення) в управлінні своєю сім'єю. Якщо будеш таким, то це для тебе один із шляхів до Раю.

Одним з найважливіших настанов Пророка (мир йому і благословення) для батьків і матерів є заклик дотримуватися рівність уваги і турботи до своїх дітей, які не обділяти їх нічим. Бути рівним, бути справедливим по відношенню до своїх дітей - це дуже важлива сунна Посланника Аллаха (мир йому і благословення).

Про це йдеться в одному з хадисів Посланника Аллаха (мир йому і благословення): ан-Ну'ман Ібн Башир розповідає, що його мати бинт Равваха попросила його батька, щоб він зробив подарунок синові, але він на довгий час забув про це прохання, а коли він згадав про обіцянку і вирішив зробити подарунок, вона сказала: «Я не буду задоволена, поки ти не прізовёшь Посланника Аллаха (мир йому і благословення) в свідки про те, що ти подарував моєму синові». І мій батько взяв мене за руку, а був я тоді хлопчиком, і прийшов до Посланця Аллаха, вимовивши: «Посланник Аллаха, матері цього хлопчика було б приємно зробити тебе свідком того подарунка, який я подарував її синові». І Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав: « Башир, а чи є у тебе ще діти? » Той відповів:« Так ». І він запитав: «І кожному ти подарував те ж саме?» Той відповів: «Ні». І він сказав: «Тоді не проси мене бути свідком, тому що я не свідчу за тиранію».

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорить в хадисі. переданому від Абдули ібн-Амру ібн аль-Аса: « Воістину справедливі будуть знаходитися поруч з Всевишнім Аллахом на сяючих тронах, це ті, хто справедливі в своїх рішеннях і справедливі у своїй родині ». У цій справедливій турботі є велике благо для батьків, щастя їх і достаток Всевишнього Аллаха для них. Буває багато випадків, коли діти залишаються без уваги батьків.

Якщо діти не живуть з батьком?

Нерідко зустрічається і така ситуація: діти одного батька виховуються і ростуть у різних матерів. Одна мати з дітьми живе з батьком, а інша - розлучена, і діти, яких вона виховує одна, дуже часто, на жаль, залишаються без уваги батька. Ці дівчатка і хлопчики, позбавлені постійної батьківської турботи, батьківської ласки і любові, залишаються в деякій образі на свого батька. Такого не повинно бути! Цей хадис поширюється на всі випадки - і коли всі твої діти поруч з тобою, і коли вони живуть окремо з розведеною матір'ю. Ні в якому разі ми не маємо права забувати про своїх дітей.

Наведемо випадок, свідком якого стала Айша (нехай буде задоволений нею Аллах). Вона розповіла наступне: «Одного разу до мене прийшла дуже бідна жінка з двома дочками на руках і попросила поїсти. Я кожної з них дала по фініку. Коли жінка зібралася покласти свій фінік в рот, діти попросили у неї і цей фінік. Вона розділила його навпіл і віддала дочкам. Це мене захопило і я розповіла про це Посланнику Аллаха (мир йому і благословення), на що він сказав: «Воістину, за це Всевишній Аллах обов'язково введе її в Рай і звільнить від Ада» . (Передав імам Муслім) . Така винагорода чекає батьків за увагу і турботу про дітей, це те, чим Всевишній Аллах буває дуже задоволений.

У багатьох хадисах Посланник Аллаха (мир йому і благословення) закликає нас до особливій увазі в вихованні дочок . Так, в хадисі від Анаса ібн Маліка сказано: «Хто виростить двох дочок, - сказав Посланник Аллаха (мир йому і благословення), - я і він будемо разом, - вказавши два зімкнутих пальця» У хадисі мова про людину, яка виростить дочок гідним чином, не тільки надавши їм їжу, одяг і умови проживання, а й виховавши в дусі Ісламу, в покірності Всевишньому Аллаху.

В іншому хадисі, переданому від Анаса ібн Маліка Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорить: «У кого б з вас не буде троє дочок або троє сестер і хто буде добрий до своїх дочок або сестер, він обов'язково увійде в рай». Посланник Аллаха (мир йому і благословення) говорить: «Вказати мені вам на те, що є найбільш чудовою милостинею? Це твоя дочка, яка повернулася до тебе », т. Е. Яка змушена повернутися, отримавши розлучення або ж коли залишилася вдовою. Зміст її, опіка її в такому віці і саме такий дочки особливо винагороджується Всевишнім Аллахом.

Батьки повинні знати наступне . Чому Посланник Аллаха (мир йому і благословення) так загострює нашу увагу саме на вихованні дочок? Це неспроста. Тому що, якщо ти виховаєш дочка, ти виховаєш покоління. Якщо ти виховуєш дочку, надавши їй справжнє виховання у вірі, в покірності Всевишньому Аллаху - це значить, що вона так само правильно буде виховувати ціле покоління своїх дітей. А якщо ти виховав сина - ти виховав одну людину . Виховуючи дочку, ти закладаєш фундамент у вихованні цілого покоління своєї сім'ї.

Дай Аллах нам всім розум і сили, щоб ми таким чином зміцнювали свої сім'ї. Без порядку, злагоди і успіху в сім'ях не може бути успіху в усьому суспільстві. Звичайно, ми зобов'язані турбуватися і думати про все суспільстві, але пам'ятайте, що питати з нас будуть тільки за наші родини і за наше особиста поведінка.

Поради по вихованню дітей в ісламі

?????? ????? ????? ???? ???????

Діти згадуються в Корані в різних контекстах:

Прикраса??????
Сказав Аллах:
Багатство і сини - прикраса мирського життя
Коран, Сура 18, Аят 46
Тобто вони - благо, за яке слід дякувати того, Хто наділив ім.

Сильне бажання, пристрасть??????
Прикрашена для людей любов до задоволень (???????), які доставляють жінками, синами, накопиченими Кантарія золота і срібла, прекрасними кіньми, худобою і нивами. Таке минуще задоволення мирського життя, але у Аллаха є найкраще місце повернення.
Коран, Сура 3, Аят 14
Вони - те, до чого схиляється душа і чого вона сильно бажає. Для деяких вони можуть стати предметом її занепокоєння, тривог, печалей.

Спокуса??????
Воістину, ваше майно і ваші діти є спокусою. У Аллаха ж є велика нагорода.
Коран, Сура 64, Аят 15
Тобто випробування, іспит, перевірка іману, серед людей є такі, яких утискають їхні діти або намагаються відвернути їх від покірності Аллаху.

Вороги?????
Про ті, які увірували! Воістину, серед ваших дружин і ваших дітей є вороги вам. Остерігайтеся їх.
Коран, Сура 64, Аят 14
Вони - вороги вам, якщо вони стають причиною того, що батьки залишають послух Аллаху і впадають в гріхи.

Виховуючи своїх дітей, постійно оновлювати намір, прагнучи виховати їх праведними рабами Аллаха, вченими, які приносять користь нашій релігії, трудящими на шляху Аллаха. Не дивися на них тільки з позиції Я виховую їх зараз для того, щоб вони допомагали мені, коли я постарію. Тому що якщо ти зробиш предметом своїх турбот життя вічне, Аллах зробить так, що дунья сама піде до тебе в руки.

Переносячи всі труднощі материнства (вагітність, годування, свою втому від них), пам'ятай, що це благо від Аллаха, яким Він наділив тебе. Тому не дорікай їх цим. Навіть якщо ти хочеш нагадати їм про своє становище, стережися докору в своїх словах.

Живи з ними і для них, але не ними. У твоїй душі також є право на тебе, не допускай того, щоб вони відволікали тебе від поклоніння або від турботи про своє здоров'я.

Виховуй їх з любов'ю. Саме успішне виховання - добрим словом, ніжним обіймами, турботливим дотиком.

Не вбивай невинність своїх дітей черствістю своєї душі, заздрістю до інших людей, перевагою одну дитину перед іншими або постійним порівнювання їх між собою.

Люби їх, але не став любов до них вище, ніж любов до Того, хто обдарував тебе ними.

Піклуйся про їхню релігію і поклонінні більше, ніж ти дбаєш про їх Дуньї і їжі.

Нехай язик твій не втомлюється від дуа за них, просячи для них блага в цій Дуньї і в ахира, адже дуа матері - це опора і підтримка. Не забувай про дуа в особливі відрізки часу, коли дуа Не слід відбивати охоту.

З самого дитинства посій в їхніх серцях любов до Аллаха і Його посланнику, а також до сподвижникам.

«Господь наш! Даруй нам відраду очей в наших дружин і нащадків і зроби нас зразком для богобоязливих ».

Коран, Сура 25, Аят 74


Ротару :В 70 лет выгляжу на 45 благодаря простой методике...

Почему все аптеки молчат? Грибок ногтя боится как огня дешевого...

Алкоголику вместо кодирования подсыпьте незаметно 3-4 капли обычной…

Соломія Вітвіцька: живіт втягнувся за добу, вийшло 22 кг жиру! Їла це ...

Заросли папиллом на шее и в подмышках - признак наличия у вас...